Knokkelkoorts en vakantie

Knokkelkoorts en vakantie Knokkelkoorts is een zeer ernstige tropische infectieziekte die in toenemende mate in de wereld voorkomt en in Brazilië zeer gevaarlijk is. Steeds meer mensen, ook in de risicolanden, wonen mensen dicht bij elkaar. We gaan meer met vakantie en het internationale reisverkeer neemt verder toe en daarmee de kans op besmetting met knokkelkoorts. Houd de symptomen van de knokkelkoorts dus goed in de gaten en tref de juiste maatregelen. Curaçao wil dengue verder gaan aanpakken. Er is een vaccin beschikbaar, Dengvaxia (Sanofi Pasteur).

Waar is er Knokkelkoorts in de wereld?

Knokkelkoorts, ook wel dengue genoemd, komt voor in grote delen van de (sub)tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika en van Zuid- en Zuidoost-Azië, Afrika en Australië en de Caribische eilanden. Vorig jaar werden er ook twee gevallen in Frankrijk waar genomen. Een groot gebied dus. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat er over de gehele wereld jaarlijks ruim 100 miljoen gevallen van dengue zijn. Eerder werden Zuid- en Midden-Amerika nog getroffen door een grote epidemie met ruim 200.000 gevallen. Op vakantie kunt u vrij eenvoudig de ziekte Knokkelkoorts of Dengue oplopen.

Zie bijgevoegd plaatje met risicogebieden volgens de WHO:

Bron: WHOBron: WHO

Wat is de oorzaak van Dengue

Knokkelkoorts wordt veroorzaakt door het dengue virus van het geslacht Flaviovirus. Evenals de Gele Koorts, maar ook Malaria wordt de ziekte overgebracht door een stekende en besmette mug. In dit geval van de soort Aedes Aegypti en in mindere mate de Albopictus. Het is een virale infectieziekte die besmettelijk is zolang de patiënt nog koorts heeft. En dat is weer een groot verschil met bijvoorbeeld malaria, waarbij door de steek van de mug parasieten in ons lichaam naar binnen worden gebracht. De mug wordt besmet door bloed te zuigen bij de mens bij wie het virus gedurende 2 tot 7 dagen in het bloed aanwezig is. Na 8 tot 10 dagen kan een geïnfecteerde mug de rest van zijn leven andere mensen infecteren.

Symptomen van knokkelkoorts en dengue

Na besmetting met het virus kan het twee tot veertien dagen duren voordat u ziek wordt. Let op de symptomen van de knokkelkoorts. U krijgt plotseling koorts met koude rillingen. Het gaat gepaard met met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Uw hele lichaam kan dan pijn doen, inclusief uw spieren, botten en gewrichten. Opvallend is de huiduitslag op borst, armen, benen en gezicht. Er kunnen ook andere indicaties zijn, zoals hoesten, keelpijn, buikpijn, braken en verandering van smaak. Tot slot kunnen er meerdere koorts perioden zijn. Net als u denkt te zijn genezen, keert de zeer vervelende huiduitslag terug.

In een klein aantal gevallen verloopt de ziekte veel ernstiger. Na de tweede tot vijfde dag ontstaan dan puntvormige donkerrode vlekken op de huid, neusbloedingen en tandvlees bloedingen. Dit kan leiden tot shock, bewusteloosheid en zelfs de dood. Deze vorm heet dengue hemorragische koorts, DHF. De shock heet dengue shock syndroom, DSS. Tijdige opname in een ziekenhuis is dan noodzakelijk, want de kans of sterft eis meer dan 10 procent.

Ben ik immuun tegen deze ziekte

Positief nieuws is dat u, als u de ziekte overleeft, levenslang immuun bent voor het dengue virus, waarmee u eerder was geïnfecteerd. Helaas is het zo dat er vier dengue virussen zijn. Tegen de andere drie bent u nog niet beschermd. Wanneer u later met een ander type dengue virus wordt besmet, is de kans op het ernstige verloop met DHF zelfs veel groter. Bloedonderzoek zal aantonen of u met het dengue virus bent besmet en al of niet antistoffen in uw bloed hebt.

Hoe behandel men de knokkelkoorts

Er bestaan nog geen medicijnen of injecties om knokkelkoorts te voorkomen of genezen. Wel zijn er middelen om de pijn te bestrijden en verdere uitdroging te voorkomen. U doet er bovendien goed aan om voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen. Het is verstandig om u vooral tussen zonsondergang en –opgang goed bedekt te kleden, uw huid in te smeren en gebruik te maken van een goed sluitende en liefst opnieuw geïmpregneerde klamboe. Externe maatregelen die u overigens ook zou moeten nemen ter voorkoming van bijvoorbeeld malaria en gele koorts.

Preventieve maatregelen treffen

Probeer muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen door bijvoorbeeld:
  • Uw lichaam goed te bedekken met kleding met lange mouwen en lange pijpen, schoenen en sokken. Draag zo veel mogelijk kleding in een neutrale en onopvallende kleur. En draag niet te dunne kleren waar de muggen eenvoudig doorheen kunnen prikken.
  • Vermijd plaatsen met stilstaand water. Muggen en ook de dengue-muggen leggen hun eitjes in stilstaand water.
  • Smeer uzelf in met insecten werende middelen, mogelijk met deet, en denk eraan dat muggen door dunne kleren heen kunnen steken.
  • Breng horren aan, een klamboe, muskietennet. Het liefst geïmpregneerd.

Curaçao wil dengue aanpakken

Curaçao en Aruba registreerden een recordaantal besmettingen. Curaçao wil dengue harder aanpakken. Dit wil men vooral bereiken door een betere voorlichting. Vooral het vele stilstaande water is een enorme besmettingshaard. De muggen gedijen er prima. Aruba heeft al eerder maatregelen genomen.

Slachtoffers Dengue

Veel Nederlandse slachtoffers worden er met enige regelmaat gemeld vanuit de vakantielanden China, Cambodja, Vietnam, Sri Lanka, Thailand en de Filipijnen.

Dengue welke oplossing is er inmiddels, welk vaccin?

Het tetravalent vaccin, Dengvaxi van het bedrijf Sanofi Pasteur, is goedgekeurd en beschikbaar in de EU.

Slot en de besmettingsgebieden van malaria en knokkelkoorts

Besmetting is niet altijd te voorkomen, maar probeer in uw belang altijd zo veel mogelijk maatregelen te treffen om muggen te weren.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan je in Nederland ziek worden van een muggenbeet?Kan je in Nederland ziek worden van een muggenbeet?De inheemse Nederlandse muggen brengen geen ziekten over, maar af en toe zien we in Nederland ook exotische muggen zoals…
Symptomen en behandeling van dengue of knokkelkoortsWie op vakantie gaat in een gebied waar een tropisch klimaat heerst moet goed op de hoogte zijn van de risico's. In meer…
Chikungunya-virus: symptomen, oorzaak en behandelingChikungunya-virus: symptomen, oorzaak en behandelingChikungunya is een virale ziekte die door geïnfecteerde muggen wordt overgedragen op de mens. Het veroorzaakt koorts en…
Knokkelkoorts of denque: oorzaak, symptomen en vaccinKnokkelkoorts of denque: oorzaak, symptomen en vaccinKnokkelkoorts of denque is een infectieziekte die vaak optreedt in de (sub)tropen. De ziekte komt met name voor in Azië…

Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Malaria, wees uiterst alert op vakantie en ernaMalaria, wees uiterst alert op vakantie en ernaMalaria kan snel uw dood betekenen. Neem als toerist altijd malariapillen mee en ga goed voorbereid op vakantie als u na…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: WHO
Reacties

Hannah, 20-11-2019
Vraag: ik heb 4 maanden geleden dengue gehad. Nu heb ik erg veel last van gewrichtspijnen (ontstekingen?) in mijn voeten en ook mijn handen doen vaak pijn. Hier heb ik daarvoor nooit last van gehad. Kan er een relatie zijn met doorgemaakte dengue? Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Hannah,
Vier maanden geleden is wel lang, maar toch kunt u met uw aanhoudende klachten het beste even langs de huisarts gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Saskia, 26-02-2019
Geachte hr of mevr Zeemeeuw, hartelijk bedankt voor uw heldere informatie. Nu ben ik specifiek op zoek naar het risico voor hartpatiënten mbt dengue. Wij moeten dagelijks Ascal gebruiken, dus extra risico bij besmetting, maar zomaar stoppen is ook geen optie? Reactie infoteur, 13-01-2020
Geachte Saskia,
Op een dag stoppen met Ascal is alleen verstandig als uw arts dat adviseert, de bloedverdunnende werking houdt dan nog ongeveer acht dagen aan. Stop dus niet zomaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Evelien, 01-12-2018
Goedemiddag,

Fijn om zoveel ervaringen te lezen. Mijn vriend is afgelopen voorjaar door een teek gebeten, de huisarts achtte verder onderzoek niet nodig. In september heeft mijn vriend in Thailand dengue opgelopen waar hij vandaag de dag nog veel last van heeft (jeuk, vermoeidheid en slecht slapen) recentelijk is de tekenbeet toch onderzocht en nu blijkt hij ook Lyme te hebben. Hij is ernstig longpatiënt en ligt iedere winter minimaal een week in het ziekenhuis met longontsteking. Kunnen deze ziektes elkaar versterken? Waar kunnen we het beste naar toe voor behandeling van de ziekte van Lyme? Heeft u verder nog adviezen om dit adequaat op te pakken? Ik maak me ernstig zorgen.

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Evelien,
De ziekte van Lyme ondermijnt de weerstand van een patiënt en dat kan ervoor zorgen dat een andere ziekte of besmetting sneller en eerder toeslaat. Een goede antibioticakuur kan aanslaan en veel zorgen wegnemen. De huisarts kent het dossier van uw vriend kan hem dus verder helpen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sam, 21-05-2018
Beste,

Waar & waaraan kan ik zien welke vorm van dengue ik heb gehad? Reactie infoteur, 22-05-2018
Beste Sam,
Dit kan worden aangetoond met een bloedonderzoek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eline, 20-01-2018
Hai,
14 maanden geleden heb ik Dengue gehad toen in op Bonaire was. Ben er best een tijd ziek van geweest. Maar nu 14 maanden later heb ik nog steeds wel een aantal keren per maand die vervelende zenuwpijn aanvallen in mijn enkels. Is dit normaal dat het zo lang nog af en toe ineens terug komt? De zenuwpijn komt ineens heel heftig van binnenuit mijn enkel en zwakt weer af na een paar minuten. Het is exact dezelfde specifieke pijn die ik toen heel vaak had toen ik Dengue had. Reactie infoteur, 22-01-2018
Beste Eline,
Hoe lang u nog last hebt van de verschijnselen van knokkelkoorts is individueel bepaald, meestal duurt dit vele weken, maar ook vele maanden zijn niet uitgesloten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eline, 26-07-2016
Zeven jaar geleden liep ik dengue op in Suriname: een week koorts, hoofdpijn en nadien de rode jeukende vlekken (in de eerste week dat ik er was). Ben een half jaar erg vermoeid geweest. Een paar jaar later heb ik tijdens een reis door Zuid-Amerika in Peru dezelfde verschijnselen gekregen, maar me niet laten testen. Twee jaar geleden kreeg ik in Colombia verschijnselen van denque/chikungunya: erge pijn gewrichten enkel, knie, koorts (binnen een week risicogebied). Nu wil ik in september graag op vakantie naar Bali om vrienden te bezoeken. En mijn vragen zijn: hoe groot zijn de risico's in dit seizoen en hoe kan ik me hierop goed voorbereiden? Ik weet niet door welke typen denque ik voorheen besmet ben. Heb gelezen over een denque epidemie in april 2016 en zie dat er jaarlijks een toename van het aantal besmettingen plaatsvindt (dit jaar 6812, vorig jaar 5175), maar zou liever niet mijn reislustigheid inperken. Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 16-01-2018
Beste Eline,
Dengue is op Bali in beginsel het hele jaar mogelijk als het even droog is (in de uren na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang). In september en oktober is er op Bali minder neerslag en in de poeltjes die zo ontstaan kunnen de muggen goed gedijen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Esther, 12-07-2016
In Nederland word ik enorm vaak gestoken, dus de schrik zit er goed in na het lezen van weer veel denque-gevallen op Bali, waar we deze zomer naartoe gaan. Is het vooral in het regenseizoen een probleem of ook nog steeds in augustus als wij die kant op gaan? Neemt het aantal denque-gevallen op Bali momenteel af? Reactie infoteur, 16-01-2018
Beste Esther,
Vooral in een regenseizoen dat wordt afgewisseld door droge perioden neemt de kans op dengue toe omdat er dan vele muggen bij komen (in waterreservoirs, autobanden, poeltjes). Maar u loopt op Bali de hele jaar de kans op dengue en chikungunya.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rien, 28-06-2016
Beste Zeemeeuw, Ik heb in maart dengue opgelopen in Bali. Als advies kreeg ik van de arts rust, veel drinken, vooral guavesap en kokosnootsap. Na 9 dagen in bed te hebben doorgebracht en om de dag de bloedwaarden te laten controleren in een Laboratorium in Denpasar ben ik nog weken daarna zwakjes geweest. Nu, na drie maanden heb ik last van enorme haaruitval. Mijn vraag aan u, wat is hiertegen te doen en herstelt het haar zich na verloop van tijd?
Dank voor uw antwoord, Rien Reactie infoteur, 29-06-2016
Beste Rien,
De haaruitval hangt waarschijnlijk samen met het uitputten van uw lichaam, de koorts. Zodra u weer voldoende op krachten bent gekomen, zult u dan zeer waarschijnlijk uw haar weer terugkrijgen. Als de haaruitval los staat van de dengue, doet u er goed aan om langs een dermatoloog te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gabrielle, 15-03-2016
Hallo, ik ben net terug uit Puerto Rico en heb waarschijnlijk het Zika-virus opgelopen. Heb milde klachten, milde koorts, lichte pijn in gewrichten en achter mijn ogen. Ben nu een week terug en over tien dagen wordt ik geopereerd. Is er een risico wat betreft die operatie of kan ik die gewoon door laten gaan. Heb begrepen dat het virus na een week of twee uit het bloed is verdwenen…
Dank u voor uw reaktie Reactie infoteur, 16-03-2016
Beste Gabrielle,
Het Zika virus verdwijnt na een aantal dagen uit het bloed. Voor uw operatie is vooral ook van belang hoe op dat moment uw weerstand is. Even navragen bij uw arts kan geen kwaad.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carolien, 03-02-2016
Beste zeemeeuw,

In 2010 heb ik knokkelkoorts opgelopen op de Antillen. Via de huisarts naar het tropencentrum vh AMC verwezen. Daar is het vastgesteld met de melding dat het virus al uit mijn lijf was ik volledig zou herstellen. Ik ben niet zo heel ziek geweest maar nog wel nog maanden hondsmoe geweest en mijn energielevel heeft er nog jaren onder geleden. Nu, 6 jaar later dus, heb ik nog steeds last van de verschijnselen als ik ziek ben (of net ziek ben geweest). Ik ben nu snotverkouden en prompt krijg ik weer pijn achter mijn ogen, vlagen van prikkelingen over mijn lijf en die moeheid voel ik ook weer. Dit alles overigens wel in een veel lichtere vorm dan in 2010 maar ik maak me er wel zorgen om. Komt dit vaker voor en zo ja, is er iets wat ik eraan kan doen? Alvast dank en vriendelijke groet! Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Carolien,
Er kan een lange herstelfase zijn met vermoeidheid, maar zes jaar is wel erg lang. Even langs de huisarts gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 28-01-2016
Beste,

Half februari ga ik met mijn man naar Kaapstad en omgeving (Somerset) voor een korte vakantie. Op dit moment ben ik zwanger (2e trimester).We gaan geen safari's doen en niet rondtrekken en verblijven in comfortabele guesthouses. Moet ik mij ook zorgen maken over het zika-virus, tijgermug, dengue etc. voor deze vakantie, zeker nu in zwanger ben?

Alvast dank voor uw reactie.

Groet, anoniem Reactie infoteur, 28-01-2016
Beste Anoniem,
Momenteel zijn riskant voor het Zika virus: Brazilië, Colombia, El Salvador, French Guiana, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Puerto Rico, Paraguay, Suriname, Venezuela, Latijns America. Kaapstad wordt nog niet genoemd, maar de ontwikkelingen gaan snel en wie zwanger is, kan toch maar beter voorzichtig zijn. In Kaapstad is de tijgermug namelijk wel actief (knokkelkoorts). Overleg met uw huisarts want er zijn ook nog allerlei inentingen die voor Zuid-Afrika worden aangeraden (ondermeer gele koorts, difterie, tetanus, polio).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 04-01-2016
Hoi,

Ik heb enkele maanden geleden dengue opgelopen. Gelukkig geen bloedingen gehad maar wel heftig ziek en fors dalende bloedwaardes. Twee weken in het ziekenhuis gelegen.
Kan ik ooit nog een reis maken naar een dengue gebied? Reactie infoteur, 05-01-2016
Hoi Anoniem,
Helaas zijn er vier dengue virussen bekend en bent u dus niet met zekerheid beschermd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. van Dobben, 31-12-2015
Word je niet voornamelijk overdag gestoken door de tijgermug? In uw uitleg staat in de avond en de nacht, maar dat geldt voor malaria. Reactie infoteur, 08-01-2016
Beste J. van Dobben,
De tijgermug steekt vooral overdag, maar ook 's nacht kunt u gestoken worden. Daarom worden adviezen gegeven voor overdag (kleding) en 's nacht (klamboe).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 27-11-2015
Beste heer Zeemeeuw,

Mijn partner en ik hebben sinds een paar dagen Dengue. Mijn partner kreeg op vakantie al koorts en symptomen. De Thaise internist in het ziekenhuis waarschuwde bij terugkomst in Nederland de bloedplaatjes opnieuw te onderzoeken en bij daling onder de 75 naar het ziekenhuis te gaan. Ook zei hij dat we niet teveel zorgen hoeven te maken, kans op shock vooral bij tweede infectie. Mijn partner had op dag 4 nog maar 58 bloedplaatjes, de huisarts verwees door naar de spoedeisende hulp. De internist op de spoedeisende hulp zei dat we geen zorgen hoeven te maken, kans op shock voornamelijk bij tweede infectie. Dat is ook wat ik lees in alle onderzoeken op internet (PubMed etc.)

Sinds eergisteren heb ik ook symptomen gekregen en gisteren bloed laten onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat ik al eens eerder besmet ben geweest, aangezien er ook al IgG antistoffen aanwezig zijn in mijn bloed. Tweede infectie dus! Echter mijn huisarts wist niks over dat een tweede infectie riskanter is. Dus ik haar uitgelegd dat de Thaise arts en de internist in het ziekenhuis nadrukkelijk waarschuwden voor de tweede keer, dat dat extra riskant is. Ook het Radboud UMC schrijft dit duidelijk op hun site. Toen heeft de huisarts, na lang aandringen, gebeld met een ziekenhuis wat bekend staat om tropenexpertise. Toen kreeg ze iemand aan de lijn die zei dat "de literatuur" het er nog helemaal niet over eens is dat de tweede keer echt gevaarlijker is en dat bloedonderzoek doen ook allemaal nutteloos is, en dat je toch niks kunt doen etc. Resultaat: geen extra bloedonderzoek en een huisarts die denkt dat de tweede keer infectie niet riskanter is. En ik klonk niet ziek, dus zo erg kan het allemaal niet zijn volgens haar. Dus nu zit ik doodziek thuis en geen aanvullend onderzoek. Niks.

Wat is nou waar? Hebben de Thaise artsen, de internist in het ziekenhuis, het Radboud en alle wetenschappelijke onderzoeken het mis? Moet ik nu gewoon thuis af gaan zitten wachten tot ik orgaanfalen krijg? Ik ben nu op dag 2 of 3 van de infectie.

Alvast bedankt, Reactie infoteur, 29-11-2015
Beste Anoniem,
Bij een tweede infectie gaat het om om een ander dengue virus en algemeen wordt aangenomen dat die besmetting gevaarlijker kan zijn dan de eerste. Dat hoeft niet, het is geen automatisme maar het kan. De Thaise internist zal ook iemand uit de praktijk zijn die dit eerder heeft meegemaakt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mauro, 01-10-2015
Beste Zeemeeuw,

Ik ga van april tot juli (3 maanden) naar Zuid-Afrika voor stage. Ik ga in die periode naar Kaapstad en zou graag willen weten of ik hier het risico loop om dengue op te lopen, en als er een risico bestaat hoe groot deze dan ongeveer is. Ook zou ik graag willen weten of er ook andere ziektes zijn waar ik rekening mee moet houden of heel goed voor moet uitkijken.

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 02-10-2015
Beste Mauro,
Knokkelkoorts wordt vooral een probleem als je meer naar het binnenland van Zuid-Afrika gaat en niet in Kaapstad. Voor Zuid-Afrika zijn officieel geen vaccinaties verplicht. In het oostelijke deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, is er malaria. Verder hangt het er ook vanaf waartegen je al eerder ingeënt bent. De BMR-prik (bof, mazelen, rode hond) is aan te raden als je die nog niet hebt gehad. Denk verder aan TBC en rabies, Je huisarts kan je verder helpen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pauline, 09-08-2015
Beste meneer,
Mijn broer (66jaar) heeft zes jaar geleden een hersenstaminfarct gehad en vorig jaar een tia. Hij is nu op vakantie in Indonesië en heeft dus de knokkelkoorts, hij heeft in het ziekenhuis gelegen aan het zuurstof en aan een infuus. Zijn bloedwaarden was eerst te laag om terug te mogen vliegen van SOS intenationale hij is inmiddels uit het ziekenhuis en weer bloed geprikt nu is de waarde wel goed zegt het ziekenhuis. Maar we zitten nog steeds op SOS te wachten of hun het ook verantwoord vind. Hij heeft inmiddels al zijn ticket omgeboekt en kan morgenochtend al een vlucht nemen naar huis, hij zegt ik ga naar huis of het SOS ermee eens is of niet.
Nu mijn vraag is dat verstandig, ik hoop dat ik een antwoord van u mag krijgen met vriendelijke groet Pauline. Reactie infoteur, 09-08-2015
Beste Pauline,
SOS zal hem niet meenemen als ze het niet verantwoord vinden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marty van den Langenberg, 03-04-2015
Beste, vorig jaar mei naar de pantanal geweest, magnifiek! Nu blijkt een medereiziger een milde dengue te hebben opgelopen, ikzelf een tijd veel pijn in gewrichten (met name enkels, voeten, polsen, elleboog). Vraag is nu: kan er nog bloed op dengue worden getest na zo'n tijd? Of is dat een beperkte tijd aan te tonen? Symptomen waren een maand of wat plots weer weg maar nu hoor ik pas van de dengue bij medereiziger, waren heel veel tijgermuggen met veel steken. Ik wil wel terug maar wil wel weten als dat nog kan, of er al een besmetting is geweest. Reactie infoteur, 04-04-2015
Beste Marty van den Langenberg,
De aangemaakte antistoffen in uw bloed (lgg) kunnen nog jaren waarneembaar zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Camiel, 25-03-2015
Dus u geeft aan dat het beter is om niet te gaan? Wij zijn allebei gezond en fit! Reactie infoteur, 25-03-2015
Beste Camiel,
De keuze is natuurlijk aan u en voor hetzelfde geld kunt u er een hele fijne periode doorbrengen, maar als u er toch ziek wordt zijn er aanmerkelijke risico's.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Camiel, 25-03-2015
Afgelopen zomer ben ik samen met mijn vriendin naar Koh Samui geweest, dat ligt in Thailand. Wij zijn hier allebei getroffen door de tijgermug, en zijn daardoor erg ziek geweest. Opname in het ziekenhuis was gelukkig net niet nodig, maar voor mijn vriendin had het niet veel gescheeld (bloedplaatjes waren onder de 100, maar witte bloedcellen gingen toen alweer omhoog). Nu hebben wij het plan om in september, ongeveer een jaar later dus, naar Bali te gaan. Als we ons goed insmeren met DEET, en goed blijven opletten, is het dan goed om te gaan? Hoe groot is de kans dat je een mug met het andere dengue fever treft? Is dat 75%, of liggen die getallen net wat anders? En is het zeker dat als je dus nog een keer wordt gebeten, dat je dan ook daadwerkelijk het DSS krijgt? Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Camiel,
Er zijn vier serotypen van het virus, dus zou ik niet het risico lopen. Hoe ernstig een besmetting uitvalt hangt niet alleen van de besmetting af maar ook van de weerstand van de patiënt en hoe snel er wordt behandeld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Niek, 11-03-2015
Goedenavond,
Vorig jaar mei, dengue opgelopen in Bali. Nog steeds aan het revalideren en veel last van moeheid, gewrichts/zenuw/spierpijn. Wat is de ervaring/prognose van herstellen? Reactie infoteur, 12-03-2015
Beste Niek,
Na een aantal weken zou u zich veel beter moeten voelen. Wel is de snelheid van herstel ook persoonsafhankelijk. U zult volledig herstellen en bent verder levenslang beschermd tegen het virus dat u ziek maakte. Maar let op, als u met een ander type dengue virus nogmaals wordt besmet, zijn de gevolgen vaak veel ernstiger dan bij de eerste besmetting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Karin, 14-11-2014
Mijn man is eind oktober 2014 uit Maleisië thuis gekomen (kort en niet gepland fam bezoek) en heeft de dengue virus opgelopen, vreselijk iets. Ik had voordat hij onverwachts naar maleise ging, al een reis geboekt in febr 2015 naar Curaçao. Ik lees dat deze mug daar ook actief is. Ik wil deze reis annuleren, maar ik ben net te laat om mijn eerste aanbetaling terug te krijgen.
Ik ga er beslist niet heen, dat is zeker. Kan ik als reden opvoeren, dat de kans dat hij nogmaals in korte tijd gestoken kan worden aannemelijk is, en ik om die reden de reis wil cancelen.
Heb ik recht op teruggave aanbetaling als ik kan aantonende dat hij nu met dit virus thuis zit, en ik als reden opvoer dat ik en hijzelf het risico te groot vind dat hij nogmaals gestoken kan worden, om zo toch nog mijn aanbetaling kan terug vorderen?

Alvast bedankt
Karin Reactie infoteur, 14-11-2014
Beste Karin,
Dat hangt helemaal van uw boeking af en of er een annuleringsverzekering is afgesloten. Erg vervelend is het zeker. Zie voor enkele argumenten:

http://financieel.infonu.nl/verzekering/7872-verzekeren-annuleringsverzekering-afsluiten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tetty, 08-11-2014
Wij gaan binnenkort naar Madaira, moeten wij daar ook overdag bedekt lopen en insmeren? Zo ja wat is het beste. Reactie infoteur, 08-11-2014
Beste Tetty,
Ook in Madeira is het oppassen voor knokkelkoorts en moet u zich ook overdag goed beschermen (insmeren met deet, goede beschermende kleding).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Laura, 22-10-2014
Ik ga in november voor 11 dagen naar: Bali, Lombok en Sulawesi. Ik heb al veel gelezen over de dengue mug en als ik dit allemaal lees krijg ik toch wel schrik om te gaan. Is het beter om de hele dag een lange broek te dragen en armen te bedekken? Welke voorzorgsmaatregelen kan je nog nemen buiten DEET te smeren? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 22-10-2014
Beste Laura,
De muggen die de ziekte dengue overbrengen steken helaas juist overdag. Daarom moet u zich goed beschermen en goed smeren. Gebruik ook een muskietennet. Onbeschermd overdag een dutje doen is sterk af te raden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hellie, 26-08-2014
Wij zijn net drie weken terug uit Thailand en mijn zoontje van zeven en ik werden beide na twee dagen thuiskomst ziek.hoge koorts, enorme hoofdpijn, geen eetlust, overal spierpijn etc. Ik ben geprikt en vorige week kwam de uitslag dat het Denghe is. Mijn zoontje is niet geprikt maar had exact dezelfde verschijnselen. Nu lees ik hier dat als je koorts hebt je besmettelijk bent. Mijn partner heeft ons verzorgd in de zes dagen dat we hoge koorts hadden, hoe kan ik partner dan besmetten? deze heeft verder geen verschijnselen gehad, klaagt nu wel een paar dagen over misselijkheid en pijn in buik na eten. En verder komt de uitslag van mijn zoontje nu terug in zijn nek.allemaal rode pukkeltjes. het is nu toch alweer drie weken geleden dat de koorts weg is. ik voel me nog wel hondsmoe rond een uur of 16.00 in de middag, werk weer volledig maar vraag me af of dit wel verstandig is en of ik dan geen roofbouw pleeg op lichaam.Ben eigenlijk nooit ziek dus waar stel ik de grens want voor de rest gaat het wel oke eigenlijk. Mijn zoon en ik kregen trouwens na dag of zes overal jeukende huiduitslag maar deze trok na een dag ook weer weg. Ik ben al acht keer in Thailand geweest.nooit problemen gehad en ik hoop dat dat vaccin snel komt want het is ons favoriete vakantieland en wil er graag naar terug. Reactie infoteur, 27-08-2014
Beste Hellie,
U besmet niet zelf een andere persoon maar een mug die u prikt kan worden besmet en als die een ander steekt wordt het virus overgedragen. In Nederland zal dengue niet direct overdraagbaar zijn van mens op mens.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Greta, 14-06-2014
Ik ben in febrari in Bali geweest ook knokkelkoorts gehad. Had allemaal bloedingen in mijn benen en handen. Hoge koorts maar ze doen er niks aan rusten en veel drinken werd er gezegd in het ziekenhuis. Heb het op het nippertje gehaald! Ook mijn voetzolen helemaal verveld dacht eerst ook aan voetschimmel, Maar dat hoorde er ook bij! Mag dus nooit meer naar zo ver land kan mijn dood worden! Dus blijf maar in Europa in het vervolg en als ik naar Turkije zou gaan dan wel inenten! Hoop dat je hier ook iets aan hebt! Ik heb ook al zo vaak gezocht want niemand in mijn omgeving kent het. Reactie infoteur, 15-06-2014
Beste Greta,
Dank u wel voor uw reactie. Knokkelkoorts is werkelijk een beangstigende en vreselijke ziekte. Denk ook aan al die mensen die naar het WK in Brazilië gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Thomas, 16-03-2014
Hallo, ik ben net terug uit Bali waar ik denguefever had opgelopen. Tijdens mijn ziekteperiode had ik o.a. veel last van jeukende handen en voeten. Na 10 dagen was de dengue voorbij. Nu twee weken later begint stukjes droge huid aan mijn handen en voeten los te laten. Ik heb geen jeuk. Zijn dit vaak voorkomende naweeen van dengue of heb ik misschien door mijn verminderde weerstand een schimmelinfectie of zo opgelopen?
Ik hoor graag. Alvast bedankt.
Groet,
Thomas Reactie infoteur, 16-03-2014
Hallo Thomas,
Ik denk het laatste: door een verminderde weerstand een schimmelinfectie opgelopen. Laat het even aan uw huisarts zien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pien, 11-06-2013
Mijn man ligt in het ziekenhuis met verschijnselen van denquevirus. Artsen willen dit niet onderzoeken omdat hij niet in de tropen geweest is. Maar hij is vrachtwagenchauffeur en vervoert van alles door Europa. en er is een kennisje van onze zoon net terug uit Brazilië. Zou de besmetting evt. via dat kennisje plaatsvinden ook al heeft mijn man daar geen contact mee gehad?
Groet,
Pien Reactie infoteur, 11-06-2013
Beste Pien,
De besmetting vindt plaats via de bekende tropische mug of via besmet bloed (bloedtransfusie). Als er nou net een besmette mug tussen de goederen zat, zou de besmetting ook kunnen plaats vinden maar die kans is minder groot.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Perc, 13-05-2013
Hallo, mijn vriendin heeft vorig jaar februari ernstige vorm van dengue gehad in Indonesië waarbij haar trombosietwaarde het laagst op 28 zat. Het is nu anderhalf jaar geleden en we willen graag met vrienden naar Curaçao. Raadt u dit volledig af? Kans dat ze zwanger is tegen die tijd is ook aanwezig. Hoor graag. Reactie infoteur, 13-05-2013
Hallo Perc,
Er is alleen immuniteit voor het virus van vorig jaar. En er zijn er nog drie. Ik zou, zeker bij mogelijke zwangerschap, voorzichtig zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eef, 12-05-2013
Hallo, ik heb in 2008 in Thailand een heftige vorm van dengue gehad (inwendige bloedingen en later ook haaruitval). Komende winter wil ik graag naar Indonesië (Bali). Hoe zit het qua dengue in die periode daar? Dank alvast! Groet, Eef Reactie infoteur, 13-05-2013
Beste Eef,
In de wintermaanden (december, januari) is er regelmatig een uitbraak van dengue in Indonesië.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fred Gundlach, 09-04-2013
Hallo,
Voor het werk gaan wij in juni twee weken naar Zuid-Afrika (Johannesburg en Kaapstad). Hoe groot is de kans in die periode om in aanraking te komen met de denguemug? Ik zie wel Afrika als risico, maar Zuid-Afrika niet?
Hartelijke groet Reactie infoteur, 09-04-2013
Hallo Fred Gundlach,
In Zuid-Afrika is dengue veel minder een probleem dan in het midden van Afrika, maar niet volledig uit te sluiten als u reist. Zie het plaatje dat ik net heb toegevoegd, afkomstig van de World Health Organization WHO. Als u op dat plaatje klikt, wordt de afbeelding vergroot weergegeven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sanne, 21-11-2012
Beste Zeemeeuw, ik ben na een korte vakantie in Egypte waarschijnlijk besmet met knokkelkoorts. Bij mijn eerste huisartsbezoek meldde ik hoge koorts, opgezette jeukende handpalmen en voetzolen, huiduitslag, oog en hoofdpijn. De huisarts dacht aan een allergische reactie of een virus. Ik moest terugbellen bij verergering of andere klachten. Die middag kreeg ik gewrichtspijnen. Ik kon bijna niet meer lopen. Mijn buurvrouw opperde knokkelkoorts. Ik belde de huisarts terug. Na overleg met de internist is nu serologie ingezet. (Uitslag over 5 dagen) Behalve rust en veel te drinken, krijg ik weinig info en advies. In mijn omgeving zijn een aantal reizigers die vinden dat ik me bij een tropenpoli moet melden. Wat is jouw advies? Wat doen ze daar meer dan hier? Groet. Sanne. Reactie infoteur, 21-11-2012
Beste Sanne,
Het grote voordeel van een tropenpoli is dat zij veel ervaring hebben met tropische ziekten en de indicaties veel beter kunnen lezen. Ook zij zullen overigens bloedonderzoek doen om de ziekte met zekerheid te kunnen vaststellen. U kunt altijd een tropenpoli bellen en uw situatie voorleggen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tim, 24-01-2012
Ik lig momenteel in lombok met dengue verschijnselen. Ga morgen na de dokter. Ben helemaal gevloerd, geen energie en alle symptomen inclusief de uitslag. Hoe lang kan ik nog na weeen verwachten? En ik las dat in 2010? Een tegenmiddel komt? Is dit middel ter preventie? Of werkt het ook als je het hebt? Ik hoor het graag van u. Reactie infoteur, 25-01-2012
Beste Tim,
U kunt zich nog maanden doodmoe voelen. Er is nog geen middel tegen dengue. Er wordt gewerkt aan een middel en aan mogelijkheden om de mug te beïnvloeden. Veel sterkte toegewenst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Claudia, 02-01-2012
Beste zeemeeuw,
Ik heb met mijn coschap in suriname deze winter dengue opgelopen. Volgend jaar heb ik een coschap in zuid afrika, waar ook dengue is. Kan ik daar naar toe gaan zonder dat ik de ergste variant krijg en in shock raak? Kan ik uberhaupt nog een naar de tropen zonder dat ik hoef te vrezen dat ik kan dood gaan aan een dengue mug? Wat raadt u aan? Zal ik naar zuid afrika gaan? Reactie infoteur, 02-01-2012
Beste Claudia,
De kans op besmetting met een andere variant is groot. Ik zou dat niet doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sylvia Poelgeest, 23-09-2011
Wij zijn zojuist terug gekomen uit Italie, Toscane. Daar waren wij met ons dochtertje van 7 maanden. Nu is het zo dat ik er zojuist achterkom dat zowel zij als wij gestoken zijn door de tijgermug of zebramug. Ons dochtertje haar prikplekjes zijn echter aan het ontsteken. Is dit ook een indicatie dat zij knokkelkoorts gaat krijgen? Reactie infoteur, 24-09-2011
Beste Sylvia Poelgeest,
De prikplekjes en bultjes kunnen ontstaan door irritatie als gevolg van het injecteren van het speeksel van de mug, maar zijn op zich geen indicatie voor knokkelkoorts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rafik, 09-08-2011
Ik heb in 2009 dengue gehad. Na driekwart jaar bleek het virus nog steeds te traceren en had ik er nog steeds last van. Is het ook mogelijk dat het virus op lange termijn gevolgen heeft; bijvoorbeeld bij vermoeidheid of verminderde weerstand dat het weer in lichtere vorm de symptomen terugkomen? (Ik lees iets verder 16-02-2011 dat u praat over een andere variant van virus, maar dat dit was me niet helemaal duidleijk) Reactie infoteur, 09-08-2011
Beste Rafik,
Ja, u kunt nog heel lang last hebben van vermoeidheid en andere symptomen, want uw weerstand krijgt een behoorlijke klap. Die andere variant virus is om aan te geven dat er ook virussen zijn, los van Dengue, die op het eerste gezicht vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kruize, 03-08-2011
Vier/vijf jaar geleden waarschijnlijk Dengue gehad.Is het mogelijk dmv bloedonderzoek te achterhalen of ik inderdaad Dengue gehad heb.

dank en groet,
Hans Reactie infoteur, 03-08-2011
Beste Kruise,
Bloedonderzoek kan aantonen dat u Dengue hebt of hebt gehad. Dan worden betreffende antistoffen in uw bloed aangetroffen, maar dat lukt niet altijd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Adrie, 21-06-2011
Voor mijn opleiding (hoger laboratorium onderwijs) moet ik een verslag schrijven over het Dengue virus. Hiervoor heb ik een artikel nodig als referentie, waarbij ik het volledige, ongewijzigde artikel moet plaatsen in mijn verslag. Uw artikel is één van de beste die ik heb gevonden. Hierbij wil ik graag toestemming vragen of ik uw artikel mag gebruiken. Het zal eenmalig worden gebruikt en is alleen voor de ogen van mij en mijn docent. Reactie infoteur, 21-06-2011
Beste Adrie,
Eenmalig gebruik vind ik goed, als daar ook de bron en auteur bij staan vermeld. Veel succes met je opleiding.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alberty Terlou, 19-05-2011
Vraag is deet voldoende om knokkelkoorts te voorkomen, zo ja wanneer kun je dat dan het beste opsmeren, moet je ook nog rekening houden met het moment waarop je je zonnebrand middel insmeert? Reactie infoteur, 19-05-2011
Beste Alberty Terlou,
1. Deet helpt wel muggen op afstand houden, maar biedt geen garantie tegen elke mug en dus geen garantie tegen knokkelkoorts.
2. Zonnebrand gebruikt u vooral overdag en deet 's avonds, wanneer de muggen actief worden en de kans op besmetting het grootste is. Bedek je goed met kleding.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 16-02-2011
Ik heb 12 jaar in de tropen gewoond en het december 2008 dengue gehad incl. die huidverkleuringen. Nu ruim 2 jaar verder krijg ik dezelfde verschijnselen echter veel minder heftig en zonder koorts. Is dit iets dat blijft sluimeren en bv bij vermoeidheid de kop opsteekt? Wie heeft hier ervaringen mee? Reactie infoteur, 16-02-2011
Beste Sandra,
Ik denk dat het ook kan komen door een andere variant virus, dat milder uitpakt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Han Jonkers, 07-11-2010
Was vorig jaar oktober in hongkong en indonesie (java, bali, ambon); kan me niet herinneren gestoken te zijn (heb deet gebruikt ; vond aantal muggen ook opvallend laag (was droge tijd in indonesie en ik sliep elke nacht in ruimte met airco; dat scheelt). vorige week werd ik plotseling ziek (thuis in nederland dus) en vertoonde typische griepverschijnselen als koorts, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn. koorts is nu weg, de pijnen nog niet helemaal. ben echter niet verkouden daarbij. maar: vertoonde vanaf de 2e ziektedag rode uitslag op schouders, borst, armen, en in liesstreek. leek op beginstadium van 2e graadsverbranding daar waar vlekken zeer dicht opeen zaten. geen jeuk gelukkig. uitslag ook zo goed als weggetrokken nu.
dit laatste is toch geen griepverschijnsel. voorzover ik weet. zou het kunnen dat ik toch een dengue-virus heb opgelopen dat zich een jaar lang verborgen heeft gehouden (zoals herpes doet) en nu ineens uitgebroken is? ik herinner me gelezen te hebben van een (sub)tropische infectieziekte met een incubatietijd van meer dan een jaar. weet niet meer welke dat was. kan het ook niet vinden onder dengue/knokkelkoorts. iemand enig idee? heb tweemaal eerder langere tijd (tot meer dan 2 jaar achtereen) in tropen gezeten en eigenlijk nooit wat opgelopen wat ik in europa ook niet zou hebben kunnen oplopen. maar dat hoeft niets te betekenen natuurlijk. met vriendelijke groeten en hopend op een zinvolle reactie, han jonkers
ga morgen naar mijn huisarts als ik me goed genoeg voel maar gelezen de ervaringen op deze site doe ik daar misschien niet goed aan. Reactie infoteur, 07-11-2010
Beste Han Jonkers,
1. De incubatietijd van dengue is meestal veel korter.
2. Gegeven uw klachten zou ik zeker wel naar de huisarts gaan. Wellicht hebt u iets anders opgelopen dat bij een verminderde weerstand komt bovendrijven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jet, 28-02-2010
Mijn ex-man ligt in ziekenhuis met knokkelkoorts. De kinderen zijn op de dag van opname bij hem op bezoek geweest. Is er kans op besmetting? Reactie infoteur, 01-03-2010
Beste Jet,
Ja, knokkelkoorts is een virale infectieziekte, die besmettelijk is zolang de patient nog koorts heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cl Ruiters, 30-10-2009
Ook ik heb alle symptomen afgelopen zomer in Bali gehad. Ook bloedtest daar was negatief. Maar de arts deed heel vaag en zei tegen mijn man dat als ik bloedingen kreeg ik naar het ziekenhuis moest gaan?! Ik wil nu eigenlijk weten of het evengoed nu in mijn bloed nog te zien is dat ik wel gestoken was?
Met vriendelijke groet
c.ruiters Reactie infoteur, 30-10-2009
CL Ruiters,
Als u zich niet meer ziek voelt, zal het niet meer terug kunnen worden gevonden. Dan hebt u het niet gehad of bent u er over heen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Degier, 27-07-2009
Mijn man is vorig jaar waarschijnlijk gestoken door de denguemug. Hij had alle symtonen die vermeld staan. Hij heeft er ook een longontsteking bij gekregen en hij heeft 11 dagen in het ziekenhuis gelegen. Wij waren 14 dagen naar de Ned.Antillen geweest. En een week daarna werdt hij ziek. Volgens de arts zat het niet in zijn bloed, maar hij had wel alle symtonen. Wij zijn ook met een onbevredigend gevoel uit het ziekenhuis weggegaan, de artsen waren niet duidelijk. Wij zouden graag weer naar de Ned.Antillen willen gaan, maar we durven het niet aan. Is er al een vaccin voor dit virus beschikbaar. Wij zouden hier graag meer van willen weten.
Vriendelijke groeten Helma de Gier Reactie infoteur, 28-07-2009
Beste H. de Gier,
Helaas is een effectief vaccin tegen dengue nog steeds niet beschikbaar. Maar dat hoeft niet meer zo lang te duren: ik weet bijvoorbeeld dat in Brazilie naar verwachting in 2010 een vaccin op de markt zal komen. Hoe effectief, en wanneer beschikbaar voor ons is nog niet aan te geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-10-2021
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.