Een parfum kopen dat bij je past

Een parfum kopen dat bij je past Parfums zijn in te delen in verschillende groepen. Geuren kunnen bloemig zijn, fris en fruitig, of juist wat zwaarder. Welk parfum past bij jou? En waar moet je op letten als je een geurtje koopt voor een ander?

Een parfum kopen

Een parfum dragen dat bij je past doet wonderen. Het zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Een goed gekozen parfum zegt iets over je persoonlijkheid en kan je helpen zelfverzekerder over te komen (bijvoorbeeld bij een sollicitatie). Als je een geurtje lang gebruikt gaat het echt bij je horen. Een dag zonder en je voelt je bijna 'naakt'. De volgende tips helpen je bij het kopen van parfum.

Je persoonlijkheid

Denk bij het kiezen van een passend parfum vooral aan je persoonlijkheid (of die van degene aan wie je het parfum gaat geven) Wat voor karaktertrekken horen bij jou. Ben je lief en een beetje verlegen? Of kom je juist zelfverzekerd over? Ben je een 'femme fatale' die graag mannen verleidt? Een spring-in-het-veld? Denk hieraan als je in de parfumerie staat en al die verschillende geurtjes ruikt. Je zult verstelt staan hoe een persoonlijkheid en een parfum elkaar kunnen complementeren.

Welke geur blijft hangen?

Een parfum is opgebouwd uit verschillende geurbestanddelen, de zogenaamde noten. Sommige geuren, zoals de alcohol in het parfum, verdwijnen snel. Andere blijven heel lang hangen. Het zijn alle geurbestanddelen tezamen die de uiteindelijke geur bepalen van het parfum. De basisgeuren zijn onderverdeeld in groepen.

Fris en fruitig

Deze geuren bevatten ingrediënten als citroen, limoen en grapefruit. Fruitige parfums geven je energie en zorgen ervoor dat je je vrolijk voelt. Voorbeelden van frisse en fruitige parfums zijn: One Summer van Calvin Klein, Be Delicious van Donna Karan, Amor, Amor van Cacharel en Sport van Jil Sander.

Bloemig

Bloemige geuren zijn vrouwelijk en romantisch. Voor een picnic in het park of een lange strandwandeling. Voorbeelden zijn: Light Blue van Dolce & Gabbana, Eternity van Calvin Klein, Amarige van Givenchy, Dune van Dior en Glow by J. Lo.

Oosters/kruidig

Deze geuren geven je een air van zelfverzekerdheid. Ze zijn geschikt voor vrouwen die graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Vrouwen vol passie. Voorbeelden zijn: Dior Addict van Christian Dior, Opium van Yves Saint Laurent, Coco van Chanel, Burberry Brit Eau de Parfum en In Control Curious van Britney Spears.

Houtig

Houtige parfums zijn sensueel en mysterieus. Geuren die dit warme en verleidelijke element in zich hebben zijn: Cashmere Mist van Donna Karan, Lolita Lempicka van Lolita Lempicka. Music for Her van Narciso Rodriguez, Hypnotic Poison van Dior.

Chemie tussen geuren

Iedereen heeft zijn eigen geur, die zich met het parfum vermengt. Spuit een beetje parfum op de binnenkant van je pols en wrijf je polsen tegen elkaar. Blijf aan je pols ruiken en kijk of je de geur na vijf tot tien minuten nog lekker vindt.

Verschillende leeftijdsgroepen

Bepaalde geuren geuren passen beter bij bepaalde leeftijdsgroepen. Lichte en sprankelende geuren zijn geschikt voor tieners en jonge mensen. Dertigers hebben levenservaring en kiezen beter een geur die dit reflecteert. Laat je niet verleiden tot het kopen van een parfum dat niet bij alle facetten van je persoonlijkheid past. Hiermee geeft je mensen een verkeerd beeld van wie je bent. De algemene regel is: hoe ouder je bent, hoe zwaarder het parfum. Maar het belangrijkste is dat de geur je blij maakt en dat je je er goed bij voelt.

Tot slot

Je neus kan niet oneindig geuren van elkaar onderscheiden. Probeer dus niet meer dan drie parfums achter elkaar. De juiste nog niet gevonden? Ga dan gewoon later nog eens shoppen.
© 2007 - 2024 Kooitje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vraagbaak parfumVraagbaak parfumHoe bewaar je je kostbare geurtjes? Waar moet je op letten als je een nieuwe geur uitkiest? Wat is het verschil tussen p…
Welke geur past het best bij je persoonlijkheid?Welke geur past het best bij je persoonlijkheid?Je zoekt een geurtje dat bij je past, maar toch je karakter weerspiegelt. Je wilt namelijk dat je serieus genomen wordt…
Chanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5 is het parfum dat zo bekend werd dat er naar men zegt tegenwoordig elke 30 seconde een flesje over de toonb…
Onweerstaanbare geuren voor mannenOnweerstaanbare geuren voor mannenDe The Smell and Taste Treatment and Research Foundation heeft onderzocht welke geuren echt onweerstaanbaar zijn voor ma…

Grootmoeders tips: Lichaams- en schoonheidsverzorgingGrootmoeders tips: Lichaams- en schoonheidsverzorgingTips, kneepjes, trucjes en ervaring uit Grootmoeders tijd. U vindt hier alles over lichaamsverzorging, schoonheidsverzor…
Tips om mooi wakker te wordenDe meeste vrouwen kijken ’s ochtends vroeg het liefst niet in de spiegel. Randen om de ogen, onzuiverheden, vermoeide hu…
Kooitje (17 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.